Energielabel
Als je je woning verkoopt, heb je een definitief energielabel voor die woning nodig.
Dat lijkt een betrekkelijk nieuwe regeling, maar toch heeft het Europese Parlement al in het jaar 2002 de EPBD richtlijn aangenomen.
EPBD staat voor Energy Performance of Buildings Directive.
Het uiteindelijke doel van deze richtlijn is om de energieprestaties van gebouwen in Europa te stimuleren en gaat niet alleen om woningen, maar ook om andere gebouwen als kantoren en bedrijfspanden.
Hoe kom je aan een definitief energielabel voor je huis ?
Op Zoekuwenergielabel.nl kun je checken of je huis al een energielabel heeft.
Voor de meeste huizen is inmiddels een voorlopig energielabel afgegeven. Bij verkoop is dat niet voldoende; bij verkoop is een definitief energielabel nodig.
Het definitief maken van een voorlopig energielabel doe je eenvoudig via de website van de overheid op de pagina van Milieu Centraal: www.energielabelvoorwoningen.nl
Kun je je huis verkopen zonder definitief energielabel ?
Je huis verkopen zonder definitief energielabel is mogelijk, maar dat is niet verstandig.
Als je namelijk je huis verkoopt zonder definitief energielabel, loop je kans dat je een boete krijgt van ruim € 400,–.
Degene die de boete oplegt, is de ILT (de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport). De ILT controleert aan de hand van de verkooptransacties die zijn geregistreerd bij het kadaster, of het definitieve energielabel aanwezig is. Als dat niet blijkt te zijn dan krijg je een bericht van ILT om alsnog te laten registreren. Gebeurt dat na aanmaning nog steeds niet dan kun je de boete van ruim € 400,– tegemoet zien.
Overigens: als het energielabel is afgegeven, heeft het wel een geldigheidsduur van 10 jaar. Dus als je een huis hebt gekocht en het na 7 jaar verkoopt dan hoef je niet opnieuw het energielabel aan te vragen.
Als je vragen hebt, kun je een e-mail sturen aan info@wedn.nl