Zorgtoeslag terugbetalen

Zorgtoeslag terugbetalen

DOOR TE SCHUIVEN MET DE HUWELIJKSDATUM VOORKOMEN DAT JE ZORGTOESLAG MOET TERUGBETALEN

Trouwen is voor de meeste mensen een uiting van hun liefde naar elkaar. Om hun huwelijk kenbaar te maken aan de buitenwereld is het gebruikelijk dat bruidsparen hun familie en vrienden op de hoogte stellen door een uitnodiging te sturen.

Waar veel bruidsparen zich niet van bewust zijn, is dat ook de belastingdienst op de hoogte wordt gesteld van het huwelijk: de gemeente waar je trouwt geeft het huwelijk door aan de belastingdienst.

Hoewel onderstaande natuurlijk in de wet staat, is het goed te beseffen dat de datum van het huwelijk van invloed is op het wel of niet moeten terugbetalen van al ontvangen zorgtoeslag.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken:

Stel je bent gaan samenwonen in op 1 februari 2018 en gaat trouwen op 1 november 2018.

Gedurende de tijd dat je samenwoont ben je onder voorwaarden geen fiscaal partner en als ieder van jullie minder verdient dan € 28.720,– per jaar (de inkomensgrens die geldt voor niet-fiscale partners), heb je ieder recht op zorgtoeslag.

De voorwaarden om geen fiscaal partner te zijn, zijn op hoofdlijnen:

  • geen samenlevingscontract
  • geen kinderen
  • geen gezamenlijk huis in eigendom hebt
  • niet als pensioenpartners aangemerkt bij een pensioenfonds

Als je trouwt op 1 november 2018 word je vanzelf fiscaal partner en gaat de belastingdienst na of je zorgtoeslag moet terugbetalen.

De wet vertelt dat de belastingdienst bekijkt of jij en je partner samen meer verdienen dan  € 35.996,– (de inkomensgrens die geldt voor fiscale partners) vanaf het moment van je huwelijk op 1 november 2018.

De wet vertelt ook dat de belastingdienst bekijkt of jij en je partner in het jaar van je trouwen al samenwoonden en tijdens het samenwonen samen meer verdienden dan € 35.996.

De belastingdienst telt dus voor het terugvorderen van zorgtoeslag de inkomens van jou en je partner bij elkaar op vanaf de tijd dat jullie samenwoonden in het jaar dat je gaat trouwen.

Stel dat jij en je partner in het jaar 2018 samen meer verdienden dan € 35.996,–, jullie gaan trouwen op 1 november 2018 en jullie woonden al samen vanaf 1 februari 2018, dan zullen jij en je partner de ontvangen zorgtoeslag vanaf 1 februari 2018 tot 1 november 2018 moeten terugbetalen.

Als je je huwelijk opschuift tot bijvoorbeeld 1 januari 2019 dan hoef je de ontvangen zorgtoeslag van 2018 niet terug te betalen en heb je extra budget voor een spetterende bruiloft !

 

 

 

Gerelateerde posts

Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

De bedrijfsovername markeert een belangrijk punt in iemands leven: de start van iets nieuws voor de koper het afscheid van iets wat opgebouwd is...

Geplaatst
Vermogensoverheveling

Vermogensoverheveling

Vermogensoverheveling: hoe gaat dat eigenlijk ? Vaak gaat vermogensoverheveling vanzelf: na overlijden van iemand, gaat diens vermogen over naar...

Geplaatst