Rare woorden in een akte
Waarom worden in notariële akten zo’n rare woorden gebruikt ?
Dat is een vraag die we op kantoor vaker horen.
Maar waarom gebeurt het eigenlijk ?
Allereerst is er een verschil tussen spreektaal en schrijftaal.
In de spreektaal hoor je vaak emotie. Dat kan ook, omdat het fijne is dat spreektaal vervliegt: als je je beste vriend even niet kan uitstaan, zou je best eens kunnen zeggen: wat ben jij een ***; de beste vriend zegt hetzelfde terug, je kijkt elkaar een avond niet aan, zegt de volgende dag sorry tegen elkaar en gaat weer gewoon met elkaar om.
Als je je beste vriend even niet kan uitstaan en je schrijft hem een e-mail of brief met daarin: wat ben jij een *** dan zal die beste vriend er veel langer over doen om het te vergeten (als hij het al ooit vergeet). Je beste vriend kan het namelijk nog eens teruglezen, misschien aan iemand anders laten lezen en er kan zomaar een enorme ruzie ontstaan.
In een notariële akte zie je alleen schrijftaal:
de emotie is er uit, het is een zakelijk document dat gebeurtenissen vastlegt en dat telkens opnieuw teruggelezen moet kunnen worden.
Een andere reden om rare woorden in een notariële akte te gebruiken, is dat die woorden gebaseerd zijn op wetten. De teksten in een akte hebben een rol in ons rechtssysteem en ons rechtssysteem is gebaseerd op wetten.
Die wetten zijn op een bepaalde manier geschreven en geïnterpreteerd door wetenschappers en rechters.
Notarissen schrijven akten met bepaalde woorden, zodat de inhoud van de akten aansluit bij de wetten en de interpretaties daarvan door wetenschappers en rechters.
Het gebruiken van vreemde woorden voorkomt verder dat een tekst vaag wordt en op meerdere manieren kan worden uitgelegd. Een voorbeeld: ik verkoop je mijn huis voor € 250.000,–.
Is hiermee bedoeld om alleen het huis te verkopen of ook de ondergrond, de tuin en de schuur ?
De tekst in de notariële akte luidt dan: overdracht van de eigendom van de woning met onder- en omliggende grond en verdere aanhorigheden
Wilt u zaken regelen, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor via e-mail: info@wedn.nl en zelf gaan ervaren hoe de tekst van een notariële akte er uitziet.