Appartement

Appartement

Als u overweegt een appartement te kopen, zijn er een paar zaken om op te letten die anders zijn dan bij het kopen van een huis.

Degene die eigenaar wordt van een appartement wordt wel appartementseigenaar genoemd.

Juridisch gezien is de appartementseigenaar mede-eigenaar van het hele appartementengebouw en de grond die erbij hoort. Degenen die de rest van het appartementsgebouw in eigendom hebben, zijn de andere appartementseigenaren.

Behalve mede-eigenaar van het appartementsgebouw heb je als appartementseigenaar ook recht op het exclusieve gebruiksrecht van een deel van het gebouw: dat is het deel dat in de spreektaal ‘het appartement’ wordt genoemd.

Vaak hoort bij de appartementseigendom ook het exclusieve gebruiksrecht van een deel dat als berging wordt aangeduid of als parkeerplaats.

Op de splitsingstekening kunt u zien waar het exclusieve gebruiksrecht betrekking op heeft: op de splitsingstekening staan cijfers en de cijfers corresponderen met de verschillende appartemenstrechten. Staat er bijvoorbeeld een cijfer 1 op de eerste verdieping waar zich een woning bevindt, een cijfer 1 op de begane grond waar zich de berging bevindt en een cijfer 1 in de kelder waar zich de parkeerplaats bevindt, dan heeft de eigenaar van het appartementsrecht met cijfer 1 het exclusieve gebruiksrecht van de woning op de eerste verdieping, het exclusieve gebruikrecht van de berging op de begane grond en ook het exclusieve gebruiksrecht van de parkeerplaats in de kelder.

Verder kunt u aan de hand van splitsingstekening en de splitsingsakte zien wat er bij het gebouw hoort en wat gemeenschappelijk is.

Omdat de kosten van het gebouw, zoals het onderhoud, worden betaald door de gezamenlijke eigenaren, heeft de wetgever verplicht dat ieder appartementsgebouw een vereniging van eigenaren heeft.

De vereniging van eigenaren zorgt voor het beheer van het gebouw en de grond en behartigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.

Concreet zal een vereniging van eigenaren zorgen voor het opbouwen en beheren van een onderhoudsfonds, het (laten) uitvoeren van onderhoud aan het gebouw en het innen van servicekosten.

Omdat de gezamenlijke appartementseigenaren samen de kosten van het gebouw moeten betalen, is het wenselijk dat u vóór de koop weet hoe groot het onderhoudsfonds is, wat de staat van het gebouw is en wanneer er onderhoud of andere werkzaamheden aan het gebouw moeten worden uitgevoerd.

Bij het kopen van een appartement is het dus vooral zaak om aan de hand van de splitsingstekening te bekijken wat u koopt en aan de hand van de notulen en de jaarcijfers van de vereniging van eigenaars uit te vinden wat de servicekosten zijn, of er voldoende in het onderhoudsfonds zit om de kosten van onderhoud op te vangen en wat de staat van het gebouw is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor via info@wedn.nl

 

 

 

Gerelateerde posts

Zomervakantie 2020

Zomervakantie 2020

VANWEGE DE ZOMERVAKANTIE KUNT U TOT EN MET 14 AUGUSTUS ALLEEN TERECHT OP ONS KANTOOR IN HEESWIJK-DINTHER (ONS KANTOOR IN BERLICUM IS DAN GESLOTEN)...

Geplaatst